Επίσημη Ιστοσελίδα Δήμου Εορδαίας

Γραμμή εξυπηρέτησης πολίτη 2463053154
Ωράριο Δευ - Παρ 7.00 πμ - 15.00 μμ

Επίσημη Ιστοσελίδα Δήμου Εορδαίας

Επιστολή Δημάρχου Εορδαίας σε Υπ. Ενέργειας για την εξασφάλιση πρόταξης θερμικών μονάδων συμπαραγωγής λόγω Τηλεθέρμανσης.

ptolemaios
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                           Πτολεμαϊδα, 26-3-2020
ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ                                            Αριθμ. Πρωτ. 7162
ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Ταχ. Δ/νση : 25ης Μαρτίου 15
Τ.Κ. : 50200 Πτολεμαΐδα
Τηλ. : 246 335 01 00
Fax : 246 335 01 50
E-mail : grdhmarxou@ptolemaida.gr
dethp
Τηλ. 246 305 440- 21 -22
Fax 246 305 44 23
Ε-mail : dhptol@otenet.gr

ΠΡΟΣ:    Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Υπόψη: Υπουργού κ. Χατζηδάκη Κωστή

 Κοιν.

  • Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Υπόψη: Υφυπουργού κ. Θωμά Γ.

–        ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΡΑΕ)

Υπόψη :  Προέδρου κ. Μπουλαξή Ν.

–        ΔΕΗ α.ε

Υπόψη :  Αν. Δ/ντος Συμβούλου  κ. Κοπανάκη Ι.

–        Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας

Υπόψη :  Περιφερειάρχη   κ. Κασαπίδη Γ.

–        Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων

Υπόψη :Δημάρχων Ενεργειακών Δήμων

– Βουλευτές Ν.Κοζάνης

Θέμα: Εξασφάλιση πρόταξης στο σύστημα των θερμικών μονάδων Συμπαραγωγής  λόγω Τηλεθέρμανσης

 
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σας ενημερώνουμε ότι κατά την τρέχουσα χειμερινή περίοδο, εξ αιτίας μη ένταξης των Μονάδων Συμπαραγωγής στο σύστημα ημερήσιας κατανομής, για μεγάλα διαστήματα  η τροφοδοσία της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας είναι ανεπαρκής, διότι παρέχεται μόνο από μια εκ των δυο συμπαραγωγικών Μονάδων του ΑΗΣ Καρδιάς,  με αποτέλεσμα την οριακή τροφοδοσία της πόλης και την υπερκατανάλωση πετρελαίου από την Δημοτική Επιχείρηση.

Ενδεικτικά, η Μονάδα 4 τέθηκε σε λειτουργία την 3/12/2019 , μετά απο διαμαρτυρίες μας προς την ΔΕΗ, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν αλλεπάλληλες απεντάξεις απο το σύστημα κατανομής εναλλάξ των Μονάδων του ΑΗΣ Καρδιάς 3 ή 4 (Εκτός Συστήματος: Μον.4_21-23/12/2019, Μον.3_25-27/12/2019, Μον.4_28-30/12/2019, Μον.3_26/2/2020 έως σήμερα).

Αποκορύφωμα των παραπάνω επιλογών ήταν ο Προγραμματισμός της 24/3/2020, που έθετε εκτός λειτουργίας όλες τις λιγνιτικές μονάδες της χώρας, με συνέπεια  την παύση της τηλεθέρμανσης και της παροχής θερμότητας στους κατοίκους , εν μέσω υγειονομικής κρίσης, εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών και χιονόπτωσης.

Η μη ένταξη συμπαραγωγικών Μονάδων στο σύστημα, εκτός απο τα προφανή προβλήματα επαρκούς και ασφαλούς τροφοδοσίας των χιλιάδων καταναλωτών τηλεθέρμανσης, επιβαρύνει την Δημοτική Επιχείρηση, λόγω της μειωμένης παροχής θερμότητας και  της αυξημένης χρήσης πετρελαίου, λειτουργικές και /*οικονομικές επιβαρύνσεις που δεν ανακτώνται απο τους καταναλωτές , ιδίως  υπό τις σημερινές συνθήκες παύσης των ταμειακών ροών, λόγω της πανδημίας.

Το θέμα της πρόταξης συμπαραγωγικών μονάδων απασχολεί τόσο την ΔΕΗ, ως πάροχο θερμικής ενέργειας , όσο και τους Δήμους και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Τηλεθέρμανσης.

Με σχετικές παρεμβάσεις και τεκμηρίωση η ΔΕΗ, το ΤΕΕ/τμ. Δ.Μ. και οι Δήμοι, πρότειναν την τροποποίηση του Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ώστε,  κατά την χειμερινή περίοδο, οι Μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής και Θερμικής Ενέργειας (ΣΗΘ) να προτάσσονται στο σύστημα ημερήσιας κατανομής, όπως ισχύει για τις  Μονάδες  Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής και Θερμικής Ενέργειας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) , με απεμπλοκή των συγκεκριμένων μονάδων από το κριτήριο της οικονομικότητας, που καθορίζει την σειρά ένταξης των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών στο δίκτυο.

Παρακαλούμε για την άμεση, διορθωτική παρέμβασή σας,  ώστε οι μονάδες συμπαραγωγής να παρέχουν απρόσκοπτα θερμότητα στις πόλεις μας και να αντισταθμιστούν οι πρόσθετες επιβαρύνσεις στις ασφυκτικές πιέσεις που ήδη ασκούνται και απειλούν την λειτουργία και την βιωσιμότητα των δημοτικών συστημάτων τηλεθέρμανσης.

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος  Δήμου Εορδαίας

Παναγιώτης Ν. Πλακεντάς

Previous Γνωστοποίηση Αντιδημάρχου Διοίκησης, Οικονομικών και Συντονισμού Κοινοτήτων του Δήμου Εορδαίας Δημήτρη Ορφανίδη.

Leave Your Comment

25ης Μαρτίου 15, Πτολεμαΐδα 502 00

Δευ – Παρ 7.00 πμ – 15.00 μμ

Νέα της πόλης και ενημερώσεις

Τα τελευταία νέα μας στέλνονται στο email σας.

www.eordaia.gov.gr © 2022. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος