Επίσημη Ιστοσελίδα Δήμου Εορδαίας

Γραμμή εξυπηρέτησης πολίτη 2463053154
Ωράριο Δευ - Παρ 7.00 πμ - 15.00 μμ

Επίσημη Ιστοσελίδα Δήμου Εορδαίας

Συμμετοχή του Δήμου Εορδαίας στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του πορτρέτου του Βλατσιώτη ήρωα της Επανάστασης του 1821 Ιωάννη Φαρμάκη, που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ταχ. Δ/νση : 25ης Μαρτίου 15
Ταχ. Κωδ. : 50200- Πτολεμαΐδα
Τηλέφωνο : 24633 50148
Fax : 24633 50150
E mail : grtyp@ptolemaida.gr

Πτολεμαΐδα 17-10-2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συμμετοχή του Δήμου Εορδαίας στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του πορτρέτου του Βλατσιώτη ήρωα της Επανάστασης του 1821 Ιωάννη Φαρμάκη, που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας.

Την “Αίθουσα Φιλικών” του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών κοσμεί πλέον το πορτρέτο του οπλαρχηγού και ήρωα της επανάστασης του 1821 Ιωάννη Φαρμάκη από τη Βλάστη.

Τα αποκαλυπτήρια του πορτρέτου πραγματοποιήθηκαν παρουσία πλήθους κόσμου, σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία του Συλλόγου Βλατσιωτών Λάρισας, σε συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, το Δήμο Εορδαίας – Κοινότητα Βλάστης και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Το πορτρέτο φιλοτέχνησε η ζωγράφος, απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωργία Μπλιάτσου η οποία κατάγεται από τη Βλάστη.

Στην εκδήλωση που ακολούθησε στο Αμφιθέατρο “Ιωάννης Καποδίστριας” του Πολεμικού Μουσείου, χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιπρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Ιωάννης Θεοδοσουλάκης και ο Πρόεδρος των Βλατσιωτών Λάρισας Κωνσταντίνος Βασβατέκης. Στον Δυτικομακεδόνα Ιωάννη Φαρμάκη ως πρωτεργάτη και ήρωα της επανάστασης του 1821 αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Διευθυντής Ερευνών του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Ευάγγελος Καραμανές.

Χαιρετισμό από πλευράς του Δημάρχου Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά μετέφερε η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου ΚΟΙΠΠΑΠ του Δήμου Εορδαίας Αναστασία Πράπα, συγχαίροντας θερμά όλους τους συντελεστές της, ενώ ευχήθηκε ο πρωτοκαπετάνιος Γιάννης Φαρμάκης να πάρει τη θέση που του ανήκει στο πάνθεο των ηρώων της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας.

Τιμώντας τον ηρωικό αγώνα της ανεξαρτησίας ο Δήμος Εορδαίας συμμετέχοντας στη δράση «Ελλάδα 2021», σχεδίασε έναν κύκλο συντονισμένων δράσεων, οι οποίες υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του επετειακού έτους. Κεντρικός στόχος των δράσεων ήταν η ανάδειξη και η προβολή των τοπικών προσωπικοτήτων και ηρώων. Στο πλαίσιο αυτό μοιράστηκαν σε όλους τους μαθητές των δημοτικών σχολείων και των γυμνασίων του Δήμου, ένα τετράδιο με ιστορικά στοιχεία της Επανάστασης του 1821, τονίζοντας τη συμβολή στον αγώνα του οπλαρχηγού και φιλικού Ιωάννη Φαρμάκη από τη Βλάστη και μια προσωπογραφία του ήρωα Ιωάννη Φαρμάκη, που φιλοτεχνήθηκε από την εικαστικό-ιστορικό τέχνης Γλύκα Διονυσοπούλου για τον σκοπό αυτό.

Ο Γιάννης Φαρμάκης γεννήθηκε στη Βλάστη Εορδαίας το 1772. Το 1817 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και μύησε σ’ αυτήν πλήθος πατριωτών. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης τον περιέβαλε με απεριόριστη εκτίμηση και τον έστειλε να προετοιμάσει τους πολεμιστές της επανάστασης σε Μακεδονία και Ήπειρο. Αγωνίστηκε απεγνωσμένα στη Μονή Σέκου μαζί με τον Γεωργάκη Ολύμπιο και όταν συνελήφθη από τους Τούρκους οδηγήθηκε στην Κωνσταντινούπολη όπου αφού βασανίστηκε σκληρά γδάρθηκε ζωντανός.

 

Previous Διαδικασία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίµησης (Σ.Π.Ε.) του σχεδίου «Πολεοδοµική επέκταση πόλης Πτολεµαΐδας στις περιοχές 3,5,7» του Δήµου Εορδαίας

25ης Μαρτίου 15, Πτολεμαΐδα 502 00

Δευ – Παρ 7.00 πμ – 15.00 μμ

Νέα της πόλης και ενημερώσεις

Τα τελευταία νέα μας στέλνονται στο email σας.

www.eordaia.gov.gr © 2022. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος