Επίσημη Ιστοσελίδα Δήμου Εορδαίας

Γραμμή εξυπηρέτησης πολίτη 2463053154
Ωράριο Δευ - Παρ 7.00 πμ - 15.00 μμ

Επίσημη Ιστοσελίδα Δήμου Εορδαίας

Στο Δήμο Εορδαίας οι εταίροι του ευρωπαϊκού προγράμματος SITRANS για τη Δίκαιη Μετάβαση.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ταχ. Δ/νση : 25ης Μαρτίου 15
Ταχ. Κωδ. : 50200- Πτολεμαΐδα
Τηλέφωνο : 24633 50148
Fax : 24633 50150
E mail : grtyp@ptolemaida.gr

Πτολεμαΐδα 23-11-2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο Δήμο Εορδαίας οι εταίροι του ευρωπαϊκού προγράμματος SITRANS για τη Δίκαιη Μετάβαση.

Στην Πτολεμαΐδα, και συγκεκριμένα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας, πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη η δεύτερη συνεδρίαση των εταίρων του ευρωπαϊκού προγράμματος “SITRANS”, που έχει στόχο τη δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Δίκαιης Μετάβασης, στο πλαίσιο της απεξάρτησης της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη.

Στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχουν τέσσερις περιοχές: η περιοχή Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας, Σιλεσίας (Κρακοβία) της Πολωνίας, η Σαρδηνία από την Ιταλία και από τη Δυτική Μακεδονία το Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Διασυνοριακής Συνεργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Το έργο αυτό υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE και έχει ορίζοντα 30 μήνες. Σκοπό έχει τη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου Δίκαιης Μετάβασης, την μελέτη συστημάτων διακυβέρνησης- σε επιστημονικό επίπεδο- τα οποία έχουν να κάνουν με την αποτελεσματική διοίκηση της μετάβασης, την ανταλλαγή εμπειριών από την κάθε περιοχή και την εξέταση προτάσεων και χρηματοδοτικών εργαλείων για την υλοποίηση έργων για τη Δίκαιη Μετάβαση.
Τους εταίρους του προγράμματος “SITRANS” καλωσόρισαν εκ μέρους του Δημάρχου Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά οι ειδικοί σύμβουλοί Χρήστος Ιωάννου και Πέπη Διρχαλίδου, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Εορδαίας Σάββας Παπάζογλου και η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου ΚΟΙΠΠΑΠ Αναστασία Πράπα η οποία επιτέλεσε και ρόλο μεταφραστή.

Οι εκπρόσωποι του Δήμου Εορδαίας χαρακτήρισαν επιτακτική τη δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Δίκαιης Μετάβασης για την περιοχή μας, προκειμένου να βελτιωθεί η διαδικασία της μετάβασης, καθώς όπως ανέφεραν, μέχρι και σήμερα δεν γνωρίζουμε τους βασικούς άξονες του σχεδίου απολιγνιτοποίησης της Κυβέρνησης, παρά μόνο τις συνέπειές του.

Τέλος έγινε ειδική αναφορά στην απώλεια περίπου 20.000 θέσεων εργασίας, στη συρρίκνωση του πληθυσμού, στα ανενεργά ανοιχτά ορυχεία που δεν έχουν αποκατασταθεί και απειλούν την περιοχή με το μικροκλίμα της, στην ολοκλήρωση των μετεγκαταστάσεων. Επίσης, στα φαραωνικά φωτοβολταϊκά πάρκα που σχεδιάζονται στις αποκατεστημένες εκτάσεις, αλλά και στην άναρχη ανάπτυξη των ΑΠΕ, λόγω απουσίας ενός χωροταξικού σχεδίου για τη ρύθμιση των χρήσεων γης.

Previous ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ για την Προμήθεια: Υποδομές ηλεκτροκίνησης – Ηλεκτρικά Οχήματα- Σταθμοί φόρτισης του Δήμου Εορδαίας

25ης Μαρτίου 15, Πτολεμαΐδα 502 00

Δευ – Παρ 7.00 πμ – 15.00 μμ

Νέα της πόλης και ενημερώσεις

Τα τελευταία νέα μας στέλνονται στο email σας.

www.eordaia.gov.gr © 2022. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος